
Suspendare activitate prin cerere depusa la Registrul Comertului
Sunt situatii in care, din motive subiective sau obiective asociatii, constatand imposibilitatea temporara de desfasurare a activitatii, opteaza pentru suspendarea acesteia, pe o perioada de maxim 3 ani, urmand ca, la implinirea acestui termen sau la un moment ulterior, cand conditiile devin favorabile, sa depuna la Oficiul Registrului Comertului o cerere de reluare a activitatii.
Dosarul va cuprinde:
- Cererea de înregistrare (original);
- Declaraţia-tip pe propria răspundere din care să rezulte că persoana juridică nu desfăşoară la sediul social, la sediile secundare ori în afara acestora/desfăşoară activităţile declarate o perioadă de maxim 3 ani
- Hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor/decizia asociatului unic privind suspendarea temporară a activităţii sau reluarea activităţii societăţilor (original);
- Certificatele constatatoare emise în baza declaraţiilor-tip pe propria răspundere pentru autorizarea activităţii/suspendarea activităţii;
- Dacă este cazul, împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original).
Regimul special al societatiicare figureaza cu activitatea suspendata, in temeiul art. 237 din Legea nr. 31/1990, se caracterizeaza prin:
Imposibilitatea de a desfasura activitatea pentru care s-au autorizat si interdictia de a mai emite facturi;
Cu toate acestea, exista o serie de acte/activitati pe care societatea inactiva temporar le poate desfasura (spre exemplu, societatea isi poate mentine conturile bancare si gestiona sumele detinute; poate incasa sume ce ii revin in baza raporturilor juridice incheiate inainte de suspendarea societatii; pot participa ca parti in eventualele litigii , etc.”
Modificarea inregistrata la Oficiul Registrului Comertului opereaza, automat, si la ANAF, efectul constand in anularea codului de TVA;
In perioada inactivitatii firmele isi pot mentine activitatea administrativa. De exemplu, o firma inactiva poate avea, in continuare, angajati, carora sa le plateasca salarii, si sediu, pentru care sa achite chirie. Intr-o asemenea situatie, firma poate primi la plata facturi si poate efectua platile ce se impun.
In perioada de inactivitate, firmele pot face orice fel de achizitii, insa nu si le pot amortiza si nici deduce.
Obligatia de depunere a declaratiilor fiscale subzista in perioada de inactivitate, declaratiile urmand sa fie intocmite pe zero. Pe cale de exceptie, societatile pot solicita, pentru perioada de inactivitate, aplicarea regimului derogatoriu, astfel incat obligatia declarativa sa nu mai existe pe aceasta durata.