
Înscrierea in program va fi posibila incepand cu data de 17.04.2020, ora 10.00, cand portalul www.imminvest.ro, va deveni operational.
CONDITII DE ELIGIBILITATE:
Beneficiarul este eligibil în cadrul programului, astfel cum se mentioneaza pe site-ul http://www.fngcimm.ro/imm-invest, daca la data acordarii creditului indeplineste cumulativ criteriile de eligibilitate prevazute la art. 3 din O.U.G. nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 4 din Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.
Beneficiarii eligibili trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate ale institutiei finantatoare si, cumulativ, urmatoarele criterii principale:
a. Nu se afla in dificultate si nici in litigiu, in calitate de parat, cu Ministerul Finantelor Publice si/sau institutia de credit partenera;
b. Nu figureaza cu credite restante, inclusiv pentru finantarile tip leasing, in ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019 sau dacă inregistreaza restante, acestea sunt incadrat in categoriile A, B, C in baza de date a Centralei Riscului de Credit, denumita in continuare C.R.C.;
c. Nu se afla in interdictie de a emite cecuri la data de 31 decembrie 2019 si nu figureaza cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie.
d. Prezinta institutiei de credit garantii colaterale care, in cazul creditelor de investitii impreuna cu garantţia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie de cel puţin 100% valoarea finanatarii. Pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru pot fi incluse in structura de garantii aferente creditului ipoteca legala mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiar la institutia de credit, impreuna cu garantia de stat;
e. Impotriva lui nu s-a deschis procedura insolventei, in temeiul legilor aplicabile;
f. Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii din sectoarele/domeniile: activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activităţi de investigare şi protecţie, activitati de protectie si garda, activitati de servicii privind sistemele de securizare, activitati de investigatii.
Subventionarea totală a costurilor cu dobânzile și comisioanele se aplica de la data acordarii creditului pana la 31 martie 2021, cu posibilitati de prelungire.
Agentii economici beneficiari de credite bancare vor avea practic dobândă zero, dat fiind ca statul va plăti în locul lor dobânda și comisioanele. INSA, nu pe toată durata creditului.
Conform normelor de aplicare, perioada de acoperire prin grant de la bugetul de stat a dobânzii și comisioanelor de administrare și risc va fi de la momentul acordării creditelor/liniilor de credit contractate și până la 31 decembrie 2020.
După perioada de expirare a granturilor de acoperire a dobânzilor și comisioanelor, IMM-urile (inclusiv microîntreprinderile) vor suporta dobânzi pentru creditele garantate de stat, dupa cum urmeaza:
- ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,0% pe an pentru creditele de investiții
- ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,5% pe an pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.
Marja nu va include comisionul de administrare, comisionul de risc precum și taxele aferente operațiunilor conexe activității de creditare (taxe notariale, costurile legate de evaluare și înregistrarea garanțiilor, etc).
GARANTII COLATERALE CARE CAD IN SARCINA BENEFICIARULUI CREDITULUI
Pe lângă garanțiile de 80% sau 90% puse de stat la credite, firmele beneficiare vor trebuie să constituie garanții colaterale.
În cazul garanțiilor de stat acordate în cadrul programului, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) mandatează instituțiile de credit finanțatoare să încheie contractele de garanție pentru garanțiile colaterale constituite de beneficiarul finanțării/terți garanți, atât în favoarea acestora, cât și a statului român, prin MFP, în calitate de cocreditori, precum și să efectueze formalitățile legale de publicitate ale garanțiilor colaterale, în cazul în care legea prevede efectuarea unor astfel de formalități.
In cazul creditelor de investiții, beneficiarul trebuie să prezinte instituțiilor de credit garanții colaterale, care împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțării.
Pentru creditele/liniile de credit destinate finanțării capitalului de lucru, instituția de credit are obligația de a asigura cel puțin constituirea următoarelor tipuri de garanții, proporțional cu procentul de garantare: ipotecă legală mobiliară asupra universalității de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activității beneficiarului, inclusiv fondul de comerț și stocurile, ipotecă legală asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituția de credit finanțatoare.
Fondul de garantare lucreaza cu 26 de banci, iar 16 au comunicat ca vor acorda credite garantate de stat pentru IMM-uri, numele acestora urmand sa fie anuntat, oficial, pe site-ul https://www.fngcimm.ro/imm-invest, in data de 17.04.2020.
PROCEDURA DE APLICARE PENTRU OBTINEREA UNUI CREDIT SI PASII DE URMAT:
- IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro
- Completeza online datele de identificare, ataseaza declaratia IMM in format pdf; Inregistrarea online se poate efectua o singura data in cadrul aplicatiei, programul electronic de inregistrare online nepermitand inscrierea de doua ori a aceluiasi potential beneficiar solicitant. Pentru motive temeinic justificate, beneficiarul poate solicita FNGCIMM modificarea înregistării online efectuate.
- Aplicatia permite bifarea doar a unui singur finantator. În cazul în care beneficiarul primește refuz de la prima bancă, beneficiarul poate transmite o solicitare Fondului pentru deblocare, astfel încât sa poată accesa programul prin altă bancă.
- Solicita unul sau mai multe credite/ linii de credit;
- Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;
- FNGCIMM va analiza documentatia in 24 de ore si – daca va considera ca solicitarea e indreptatita – va emite un acord de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de potentialul beneficiar;
- FNGCIMM trimite online bancii la care firma vrea sa se imprumute documentele, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant.
- Institutia de credit va analiza cererea beneficiarului si va adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/creditului /liniei de credit pentru capital de lucru, conform solicitarii beneficiarului
- In cazul in care banca vrea sa imprumute IMM-ul, cere FNGCIMM garantare pentru creditul respectiv si, abia dupa ce primeste confirmarea garantarii imprumutului, ii va da antreprenorului banii.
- FNGCIMM analizeaza solicitarea bancii si raspunde in termen de 3 zile.
FNGCIMM a mai comunicat si ca nu va stabili dupa bunul plac daca un IMM este sau nu eligibil pentru a se imprumuta. Dimpotriva, o va face im baza unor criterii.
Pe platforma IMM Invest, se pot inscrie beneficiari in limita termenului final de inscriere. Inscrierea online se desfasoara in sesiune continua, pana la epuizarea plafonului si bugetului alocat programului.
Informatiile legate de documentatia de credit necesara creditului de investii va pot fi oferite de catre institutia financiara la care aplicati. Fiecare banca are propriile proceduri si reglementari interne in ceea ce priveste tipologia creditelor de investitii (analiza economico-financiara, documentatie de creditare etc). Pentru garantarea oferita de FNGCIMM, solicitantul creditului trebuie sa indeplineasca, cumulativ, atat conditiile de eligibilitate, cat si pe cele ale codulului CAEN conform Normelor Metodologice la O.U.G. nr. 110/2017 cu modificarile si completarile actuale (O.U.G. nr. 42/2020).
Astfel, potrivit art. 10 din Normele Metodologice la O.U.G. nr. 110/2017, vor fi exceptate de la acordarea de credite garantate în cadrul programului, acele creditele solicitate pentru realizarea de investiții și/sau creditele/liniile de credit pentru finanțarea uneia dintre urmatoarele activitati/domeii de activitate:
a) 920 – Activități de jocuri de noroc și pariuri;
b) producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope:
110 – Fabricarea băuturilor (cu excepția clasei 1107 – Producția de băuturi răcoritoare nealcoolice; producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate);
1200 – Fabricarea produselor din tutun;
2540 – Fabricarea armamentului și muniției;
2051 – Fabricarea explozivilor;
4635 – Comerț cu ridicata al produselor din tutun;
4726 – Comerț cu amănuntul al produselor din tutun, în magazine specializate;
c) activități de investigare și protecție:
801 – Activități de protecție și gardă;
In cazul in care beneficiarul va dori sa ramburseze anticipat creditul, rambursarea este posibila si se va efectua fara a se percepe comision.
In functie de tipul intreprinderii si tipul creditelor, VALOAREA MAXIMA A IMPRUMUTURILOR si PROCENTELE DE GARANTARE sunt conform tabelului de mai jos:
Tip intreprindere | Valoare cumulata credite de investitii si linii de credit | Valoare maxima credit de investitii | % garantare credit de investitii | Valoare maxima credit capital de lucru | % garantare credit capital de lucru |
Micro | 10.000.000 | 10.000.000 | 80% | 500.000 | 90% |
Mici | 10.000.000 | 10.000.000 | 80% | 1.000.000 | 90% |
mijlocii | 10.000.000 | 10.000.000 | 80% | 5.000.000 | 80% |