Concediul de maternitate are o durată fixă de 126 de zile calendaristice și se împarte în două perioade:
- concediu prenatal (de sarcină) cu o durată de 63 de zile, care este acordată înainte de nașterea copilului;
- concediu postnatal (de lăuzie) cu o durată de 63 de zile, care este acordat imediat după nașterea copilului.
De asemenea, salariatele au opțiunea de a renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.
Responsabilitatea angajatorului și a salariatei pentru concediul maternal
Atât angajatorul cât și angajata trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a întocmi sau pentru a primi, concediul de maternitate.
Ce obligații are viitoarea mama?
- obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea;
- obligația de a comunica în scris angajatorului starea sa de graviditate, în conformitate cu O.U.G. nr. 96/2003, daca este angajata.
Pentru a putea beneficia de indemnizația de maternitate, salariata trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României
- Să prezinte certificatul medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul curant
- Să fi cotizat pe o perioadă de timp de minimum o lună, în ultimul an, la contribuția de concedii și indemnizații.
Potrivit art. 40, alin. 1 din O.U.G. nr. 185/2005, indemnizațiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care persoanele erau în drept să le solicite.
In cazul acesta, cuantumul indemnizatiei solicitate se achita la nivelul cuvenit pentru perioada prevazuta in certificatul medical de maternitate neonorat (art. 40 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).
Viitoarele mame care nu mai sunt asigurate din motive care nu țin de ele beneficiază, de asemenea, de concediu de maternitate. Singura condiție este ca nașterea să aibă loc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat.
Astfel, potrivit art.23 din O.U.G. nr. 158/2005, de aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu mai au calitatea de angajat, deci de asigurat in sensul prezentului act normativ, din motive neimputabile lor. (Deci, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat). Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
Indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
Sunt considerate stagii de cotizare, totodata, si perioadele in care asigurata:
- a beneficiat de concediile medicale ce sunt prevazute in OUG nr. 158/2005, iar venitul care se ia in considerare este indemnizatia de asigurare sociala pe care salariata respectiva a primit-o;
- a beneficiat de pensie de invaliditate, iar venitul care se ia in acest caz in considerare e salariul de baza minim brut;
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar (si le-a absolvit), iar venitul care se ia in considerare in acest caz e salariul minim de baza brut pe tara;
- a beneficiat de concediu si de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar in acest caz venitul care se ia in considerare e indemnizatia care a fost primita in fiecare luna;
Conform art. 36 din O.U.G. nr. 158/2005, calculul și plata indemnizațiilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condițiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Plata indemnizațiilor se face lunar, dupa caz, de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asigurații prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. A;
b) instituția care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurări de sănătate, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asigurații.
De reținut faptul că, pentru indemnizatia de maternitate, Codul Fiscal prevede in art. 42, ca obligatie fiscala exclusiva plata CAS-ului, aceste venituri fiind neimpozabile
Documentele necesare pentru acordarea indemnizației de maternitate
- Certificat medical pentru maternitate – eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006 – ART. 1 Se aprobă modelul unic al certificatului de concediu medical, ca imprimat cu regim special, care constituie ordin de plată şi în baza căruia se acordă indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, prevăzut în anexa nr. 1.
- Codul de diagnostic este 08 sarcina si lauzie. Conditiile de acordare a acestui concediu sunt reglementate si de Ordinul comun nr. 60/32/2006 privind Normele de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Certificat medical – eliberat de medicul curant la data la care a avut loc consultația pentru angajata care a prezentat adeverința de plătitor. Certificatul medical se elibereaza potrivit Ordinului nr. 233/125/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului medical si a instructiunilor privind completarea si eliberarea certificatelor de concediu medical in baza carora se acorda indemnizatiile asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Certificatul se completeaza si se elibereaza, de regula, la data la care are loc consultatia, indicandu-se numarul de zile de concediu acordat pentru viitor.
- Certificatele de concediu medical pentru sarcină – se elibereaza pe perioade de cel mult 30 de zile (pentru luna in curs), de medicul de familie si/sau de medicul de specialitate obstretica-ginecologie care asista gravida. Pe certificatul medical se metioneaza caracterul initial, acesta putand sa se prelungeasca cu mentiunea in continuare daca nu au intervenit intreruperi, iar medicul care prelungeste concediul a eliberat si certificatul medical initial.
- Certificatul medical pentru lăuzie – este eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia sau de către medicul de familie pentru o perioadă de 30 de zile.